Hoe was je een voetbalshirt? 6 tips!

voetbalshirt wassen

Door Jip Lanjouw

Vieze voetbalshirts, je hebt er vast wel mee te maken als voetballer zijnde! Zo’n bezweet shirt dat je in je voetbaltas propt na een lekkere training…

Zo’n shirt moet natuurlijk wel gewassen worden. Zeker als er zuinig op bent. Het zou zonde zijn als de kwaliteit van het voetbalshirt achteruit gaat door verkeerd te wassen. De bedrukking kan loslaten of het shirt kan verkleuren. 

Daarom hebben wij speciaal voor jou 6 gouden tips samengesteld voor het wassen van voetbalshirts, zodat zowel het shirt als de bedrukking in topconditie blijft.

1) Was je shirt zo snel mogelijk 🏃 

Het ligt misschien voor de hand, maar we doen het allemaal wel eens, toch? Je komt helemaal gesloopt thuis van een voetbaltraining- of wedstrijd en je gooit je voetbaltas in de hoek van een kamer om er vervolgens een paar dagen niet meer naar om te kijken. Er zijn twee belangrijke redenen waarom je dit absoluut niet moet doen en je voetbalshirt direct na het sporten zou moeten wassen.

De eerste reden: hoe sneller je het shirt wast nadat het vies is geworden door gras- of moddervlekken, hoe groter de kans is dat de vlekken verdwijnen. De tweede reden is: hoe langer je een zweterig shirt ongewassen laat, hoe groter de kans is dat geurtjes zich permanent in het materiaal nestelen. En dat wil natuurlijk niemand!

2) Was je shirt binnenstebuiten 🔀

Dit is vooral belangrijk voor shirts met bijvoorbeeld rugnummer- of sponsorbedrukking, dus voor bijna alle shirts. Om de bedrukking te beschermen en te voorkomen dat de bedrukking aan elkaar plakt in de was, doe je het shirt binnenstebuiten voordat je het shirt in de wasmachine stopt. Het is een hele simpele stap die wel heel nuttig kan zijn om te voorkomen dat de bedrukking afbladdert of kapot gaat.

3) Was geen verschillende kleuren met elkaar 🔴

Een andere eenvoudige stap, maar een die niet zo vanzelfsprekend is. Probeer je was op te delen in donkere kleuren, lichte kleuren en witte kleding. Zelfs voetbalshirts van de hoogste kwaliteit kunnen een kleine hoeveelheid kleur lekken, met name de eerste paar keer dat ze gewassen worden.

Als je bijvoorbeeld in een wit shirt met rode broek en sokken speelt, zorg er dan voor dat je ze uit elkaar haalt. Tenzij je natuurlijk graag het roze shirt van Palermo wilt nabootsen! 😉

4) Was op een lage temperatuur 🆒

Was je voetbaltenues nooit warmer dan 30°. Het is altijd de moeite waard om het kledinglabel dubbel te controleren voor de exacte was-specificaties.

Het kan verleidelijk zijn om je voetbalshirt warm te wassen als er veel zand op zit of er een nare geur onder de oksels hangt, maar dit moet echt worden vermeden! Gebruik in plaats daarvan vlekverwijderingsproducten van goede kwaliteit voor het wassen. Of, als dit geen optie is, laat het shirt dan lekker ouderwets weken.

5) Was altijd met de hand bij twijfel ✋🏻

Als je favoriete voetbalshirt wat ouder begint te worden of van grote waarde voor je is, dan is de veiligste manier om te wassen nog altijd met de hand.

‘Wat ouderwets!’, horen we je denken. Dat klopt en het kost ook wat meer tijd, maar met de hand wassen is de enige manier om een volledig veilige wasbeurt te garanderen. Bij het wassen met de hand kun je eventueel groene zeep of een sterke vlekkenverwijderaar gebruiken, maar zorg er dan voor dat het niet te chemisch wordt. Gebruik ook een zachte borstel om de vervelende grasvlekken te verwijderen. In dit geval kun je de kleding met de zeep het best nog even in de week laten staan. Borstel daarbij alleen niet te hard! Zeker niet op de plekken rondom de bedrukking van je shirt of bij het logo. Let er ook op dat de haren van de borstel niet te hard zijn. Veel wasmachines hebben een handwas-stand als je dat niet zelf wilt doen.

6) Droog je voetbalshirt niet in de droger 🌱

Vermijd waar mogelijk altijd het gebruik van een wasdroger voor bedrukte voetbalshirts. Als het echt moet, gebruik dan een delicaat wasprogramma om mogelijke schade te minimaliseren. Laat de shirts ook niet drogen op een radiator. Als een sponsor- of nummerprint direct op een radiator wordt geplaatst, bestaat er altijd een kans dat deze gaat smelten. Als het shirt moet drogen op een radiator, zorg er dan voor dat deze binnenstebuiten is.

Natuurlijk drogen is altijd de beste optie, bijvoorbeeld buiten aan de lijn. Lang wachten is niet nodig, aangezien veel moderne shirts gemaakt zijn van extreem sneldrogend materiaal. Daarom zijn wasdrogers en radiatoren niet alleen riskant, maar ook totaal overbodig.

Na deze informatie klaar om je eigen nieuwe voetbalshirt te scoren? Klik dan HIER!