De EK-titel voor Denemarken: voor Eriksen, Kjaer en al die anderen

Door Bryan Buffing

In volledige shock zat ik zaterdag 12 juni voor de televisie. Met klamme handjes en een brok in mijn keel. Op het veld in Kopenhagen lag op dat moment Christian Eriksen te vechten voor zijn leven. Vlak daarvoor ging hij uit het niets naar de grond en lange tijd leek het erop dat hij het niet zou gaan redden.

Die momenten tussen hoop en vrees waren voor de televisiekijker al vreselijk, laat staan voor de mensen in het stadion en al helemaal voor zijn vrienden, familie en teamgenoten. Het ene moment dartel je als topfitte speler over het veld en het andere moment ben je voor het leven aan het vechten in het stadion voor het oog van miljoenen mensen. 

‘Het zal toch niet’, dat is wat op dat moment duizenden keren door je hoofd gaat. Op televisie bleven ze maar uitzenden hoe hulpverleners er alles aan deden om het leven van de Deen te redden. We zagen zijn teamgenoten in tranen, zijn ontroostbare vriendin en het leed bij iedereen die aanwezig was op dat moment. 

Eriksen verlaat uiteindelijk per brancard het veld met om zich heen de Deense helden die hij teamgenoten mag noemen. In tranen zijn ze. Op dat moment vreest iedereen nog het ergste. De hele wereld scrolt zich suf om goed nieuws te lezen, maar elke minuut lijkt op dat moment een eeuw te duren. Tot er een foto opduikt vanuit het stadion. Op die foto is Eriksen te zien op de brancard, met zijn ogen open. Hij is bij kennis! De euforie na het zien van die foto is groter dan de euforie na het winnen van de wereldtitel.

De euforie na het zien van die foto is groter dan de euforie na het winnen van de wereldtitel.

Steeds meer berichten druppelen binnen dat het naar omstandigheden goed gaat met de oud-Ajacied. Geweldig nieuws. In het stadion zitten op dat moment nog steeds duizenden mensen in afwachting van het restant van de wedstrijd tussen Denemarken en Finland. Natuurlijk mocht er niet meer gevoetbald worden. De Denen hebben hun vriend door het oog van de naald zien kruipen, ze zijn getraumatiseerd door wat er is gebeurd. De UEFA heeft daar plat gezegd schijt aan. Er moet geld binnengeharkt worden en dus krijgen de Deense speler een onmenselijke keuze. Of meteen doorspelen of de volgende dag om 12 uur. 

Uitspelen
De Denen besluiten, uit totale wanhoop en vol in de emotie, om direct de wedstrijd uit te spelen. De Finnen winnen, natuurlijk. Want bij Denemarken denken ze maar aan één ding en dat is het welzijn van hun vriend. En wij en de gehele voetbalwereld denken alleen nog maar aan die arme Denen. Die helden die alles goed deden op het moment dat het drama zich voltrok. Aan aanvoerder Simon Kjear die door zijn snelle handelen het leven van één van zijn beste vrienden wist te redden en vervolgens ook de privacy van zijn maatje door het hele team op te roepen een menselijk schild te vormen. Aan die arme vriendin die op een afstandje toe moest kijken hoe haar liefde aan de moeilijkste wedstrijd van zijn leven bezig was en aan Kasper Schmeichel die een blunder beging omdat zijn hoofd niet naar voetbal stond. En aan al die andere Deense toppers die er helemaal doorheen zaten.

Inmiddels ziet de wereld er wat rooskleuriger uit. Eriksen kan weer lachen en het lijkt de goede kant op te gaan. De Denen moeten nog minimaal twee wedstrijden voetballen, maar het resultaat is niet meer belangrijk. Zij hebben het EK eigenlijk al gewonnen. Al verliezen ze nog twee keer met 8-0. Je gunt je ze de wereld. Je zou hopen dat iedereen Denemarken vrije doortocht geeft richting de finale, zodat Christian Eriksen op 11 juli met die beker in zijn handen staat. De kans is klein, maar hoop doet leven. De laatste keer dat resultaat niet belangrijk was voor de Denen, in 1992, wonnen zij het EK. 

Hoe dit toernooi verder ook afloopt. Het elftal van het toernooi bestaat uit louter Denen, met Eriksen als aanvoerder. Voetbal is de mooiste sport ter wereld, maar gezond zijn is veel mooier. Stay strong Christian en wordt maar heel snel weer de oude. Tag det på, Danmark!

————————————————–

Bestel hier een Mystery Box