Everton FC: de eerste club op Anfield en was Hitler een Toffee?

Door Bryan Buffing

Bij Anfield denk je aan Liverpool FC, maar wist je dat het ooit de thuisbasis was van aartsrivaal Everton? Sterker nog; Everton speelde er lang voordat The Reds werden opgericht. The Toffees kennen een rijke historie qua stadions, maar ook qua fans. Zo gaat het verhaal dat Adolf Hitler ooit een Toffee was.

Everton is niet zomaar een club. Ooit was het zelfs dé club van Liverpool. Maar liefst negen keer werden The Toffees kampioen van Engeland. De laatste titel dateert echter alweer van 1987. De tijden dat The Blues konden concurreren met The Reds ligt helaas ver achter ons. Al komt Everton, mede door het beleid van Marcel Brands, steeds dichterbij.

Ooit was Everton dé club van Liverpool.

Anfield
Op 27 september 1884 speelde Everton de eerste wedstrijd op Anfield. Zes jaar voor de oprichting van Liverpool FC om precies te zijn. Die wedstrijd werd gespeeld tegen Earlestown, wie kent ze niet? Destijds was Everton overigens nog geen professionele voetbalclub, dat kwam pas vier jaar later. De eerste professionele wedstrijd was in 1888 tegen Accrington Stanley.

Die eerste wedstrijd kon overigens niet zomaar gespeeld worden. Anfield was niet van Everton, maar van lokale brouwers, de gebroeders Orell. Zij verhuurden het stadion aan de club in ruil voor een jaarlijkse donatie aan Stanley Hospital. Er was veel werk aan de winkel voordat er gevoetbald kon worden in het stadion. Fans, spelers en bestuursleden gingen het terrein met schoppen, hamers en spijkers te lijf en maakten er een voetbalstadion van.

De eerste titel sleepte The Toffees binnen in 1891. Dat gebeurde voor maar liefst 20.000 man, dat was toen enorm veel. In de tussentijd hadden de Orell-broers het stadion verkocht en stapelden de problemen zich op.  De nieuwe eigenaar vroeg steeds meer geld wegens het succes van Everton en de goede conditie waarin het stadion inmiddels verkeerde. Dit leverde een conflict op en Everton besloot de koffers te pakken en Anfield achter zich te laten. Het stadion had vanaf dat moment geen bespeler meer en om die reden werd in 1892 Liverpool FC opgericht door de eigenaren van Anfield. Vanaf dat moment was de rivaliteit geboren. 

Pin on UK · Noroeste de Inglaterra

Hitler was een Toffee
De geschiedenis van Everton kent meer mooie en bijzondere verhalen. Het meest opmerkelijke verhaal is dat van Adolf Hitler. Voordat Hitler de macht greep in Duitsland zou hij namelijk in Liverpool hebben gewoond. 

De mythe gaat dat Hitler in 1912 bij zijn halfbroer Alois introk in de havenstad. Alois woonde in eerste instantie in Ierland en had daar geen goede naam. Zo zat hij regelmatig in de gevangenis. In 1909 vertrok hij naar Liverpool om daar ober te worden. Dat was destijds een populair beroep onder Duitsers in Engeland. Dat verklaart ook waarom Britse soldaten de Duitsers ‘waiters’ noemden tijdens de Eerste Wereldoorlog. 

Hitler hoopte in Engeland door te breken als kunstenaar.

Terug naar Adolf Hitler. Hij zou volgens de verhalen in 1912 zijn vaderland Oostenrijk zijn ontvlucht om aan de dienstplicht te ontkomen. Adolf was een werkloze schilder en Liverpool stond bekend om goede kunstenaars en kunstacademies. Hitler hoopte daarom in Engeland door te breken als kunstenaar. 

Dat werd geen succes, Hilter bracht zijn dagen door op straat en sprak geen woord Engels. Volgens de mythe was er slechts één lichtpuntje in zijn bestaan in Liverpool en dat was Everton. Hij zou regelmatig te vinden zijn geweest op de tribune bij The Toffees. Naast Everton had Hitler ook grote bewondering voor gebouwen en dan met name The Liver Building. Tijdens de bombardementen op Liverpool zou de dictator zelfs opdracht hebben gegeven om dat gebouw te sparen. 

The Blues
Dat Everton een rijke historie kent is geen geheim. Maar hoe zijn ze aan de blauwe kleur gekomen? In de beginjaren speelde de club in verschillende kleuren shirts. In het seizoen 1901-1902 werd besloten dat de clubkleuren blauw werden. Dat is tot op de dag van vandaag nog altijd zo. Uiteraard hebben we bij Mystery United ook het prachtige traditionele shirt van The Toffees in ons bezit. Bestel vandaag nog een Mystery box en wie weet loop jij binnenkort wel in dit prachtige tricot. En dan denk je uiteraard even aan de rijke historie die Everton rijk is.

Ook Everton zit in het assortiment van Mystery United! Shop jouw mystery shirt HIER!