Shirtsponsors, een verrijking of juist niet?

Door Joris van Deursen

In 1970 begon het: merknamen verschenen op de borst van de grote voetballers. De merken krijgen geweldige reclame en de clubs ontvangen in ruil daarvoor natuurlijk interessante bedragen van de bedrijven. Maar maakt een sponsor een shirt nou mooier? Je hebt natuurlijk iconische sponsoren die bijna deel uitmaken van het shirt. PSV had dat met Philips, Arsenal had O2, AC Milan speelde met Opel op de borst en Bayern met T-Mobile.

Verandering
Veel van deze bedrijven staan inmiddels niet meer op de torso van de spelers. Rijke bedrijven uit bijvoorbeeld Azië, de VS of het Midden-Oosten bieden meer en dus komen zij op de voorkant. De oude sponsoren krijgen een plekje op de rug of ze stoppen ermee. Van zojuist genoemde clubs heeft alleen Bayern nog hun sponsor. Een shirtsponsor die je veel tegenkomt is bijvoorbeeld Fly Emirates.
Arsenal, Real Madrid én PSG spelen met die vliegmaatschappij op de borst.

Een shirtsponsor die je veel tegenkomt is Fly Emirates, terwijl Burger King erg creatief is

Maar wat is nou het mooiste? Veel mensen vinden een shirt zonder sponsor kaal, maar aan de andere kant zijn sommige sponsoren ook juist weer teveel aanwezig op een shirt. In zo’n geval vindt men het shirt juist weer te commercieel. Om die reden kiezen veel voetballiefhebbers voor een retroshirt met een iconische sponsor of zelfs zonder sponsor. 

Burger King
In de geschiedenis zijn er  toch ook een paar aparte gevallen opgedoken. Wat te denken van Burger King bij Getafe? De Amerikaanse fastfoodketen heeft een aantal pogingen gedaan om op voetbalshirts te verschijnen. Zo probeerde ze dat ook bij Getafe. Bij de presentatie van het shirt waren de reacties niet positief.  Het zag er volgens veel fans niet uit en het was geen goed voorbeeld voor de jonge supporters van de club. Helemaal opvallend was wat er gebeurde als een speler zijn shirt over het hoofd trok na een doelpunt, dan kwam namelijk de ware ‘Burger King’ in beeld! Tegenwoordig is de Burger King shirtsponsor van Stevenage in Engeland. Dit deden ze om (vrij goedkoop) in de voetbalgame FIFA te komen met hun naam en jongeren wereldwijd te bereiken door hen mee te laten doen aan de Stevenage Challenge, om zo doelpunten en hoogtepunten te delen op social media. Om die reden mag de fastfoodketen wel één van de meeste creatieve sponsoren genoemd worden.

Jezelf verrassen met een mystery voetbalshirt? Bestel er HIER één!