Hoe Borussia Dortmund begon in het Königsblau

Door Bryan Buffing

Die Gelbe Wand is het eerste wat je te binnen schiet wanneer je aan Borussia Dortmund denkt. De kleuren zwart en geel zijn onlosmakelijk verbonden met de club uit het Ruhrgebied. Toch zijn dat niet de oorspronkelijke kleuren van BVB, de club begon in 1909 namelijk met het blauw van aartsrivaal Schalke 04.

Het is nu niet meer voor te stellen. Mensen die in een blauwe auto door Dortmund rijden of in een blauwe trui over straat lopen worden met de nek aangekeken. Toch zijn het de oorspronkelijke kleuren van Die Borussen. Pas in 1913 werd er gekozen voor zwart-geel. 

Mensen in een blauwe auto of trui worden in Dortmund met de nek aangekeken.

Switch
Je hoopt dan dat er een fantastisch verhaal zit achter de kleuren en het shirt waarmee de club groot werd, helaas moet ik je dan teleurstellen. Het verhaal is er simpelweg niet. In 1913 werd voor schwarz-gelb gekozen, maar niemand lijkt te weten waarom. Hij neigt zelfs naar pure willekeur.

Dat blijkt uit onderzoek van tv-presentator en schrijver Gregor Schnittker. Hij kreeg in 2019 een oud document in handen waarin het eeuwenoud ‘geheim’ van de club stond. Daarin staat dat in een vergadering op Valentijnsdag 1913 besloten werd om af te stappen van het Königsblau. “De BB Borussia speelt in citroengele shirts met een zwarte ‘B’ aan de linkerkant van de borst”, aldus het document.

Toen het ‘geheim’ eenmaal openbaar werd besloot Borussia Dortmund ook op de eigen website tekst en uitleg te geven. “De originele clubkleuren waren aanvankelijk blauw-wit-rood. Pas toen naburige sportclubs Britannia, Rhenamia en German Flag toetraden, werden de kleuren nog voor de Eerste Wereldoorlog veranderd in zwart en geel.”

BVB
Borussia Dortmund staat beter bekend als BVB. De echte kenners zullen weten dat het staat voor Ballspielverein Borussia. Naast voetbal heeft de club namelijk ook een tafeltennis en handbal-afdeling. 

Veel supporters van BVB gebruiken de afkorting echter anders. Zij vinden dat het staat voor “Borussen vom Borsigplatz”. Dat omdat de volksclub op 19 december 1909 werd opgericht op de Borsigplatz in restaurant Zum Wildschutz om precies te zijn, in het noorden van Dortmund. 

De Borsigplatz is daarom een zeer belangrijke plaats voor de club en de fans. Wanneer er successen gevierd worden dan begint het feest altijd op die plaats. Het laatste feestje is overigens alweer een tijdje geleden. De laatste keer dat de selectie feestend in de bus stapte op de Borsigplatz was in 2017 toen in de DFB pokal-finale met 2-1 werd gewonnen van Eintracht Frankfurt.

De shirts van BVB zijn in de loop der jaren vaak veranderd. Het is minder heilig dan het shirt van bijvoorbeeld Ajax.

Iconisch shirt
De zwart-gele shirt van Borussia zijn iconisch. Het is een prachtige felle kleur die overal opvalt. Het beeld van de geelgekleurde Südtribüne op wedstrijddagen kent iedere voetballiefhebber. Het is een bucketlist-ding voor eigenlijk iedereen die ook maar een beetje liefde voor het spelletje heeft.

De shirts van BVB zijn in de loop der jaren vaak veranderd. Het is minder heilig dan het shirt van bijvoorbeeld Ajax. Als je bij de Amsterdammers een keer de combinatie van strepen en kleuren aanpast, dan breekt de pleuris uit. Bij Dortmund wordt er wat meer gespeeld met het shirt.

Het ene jaar spelen ze in volledige gele shirts met zwarte accenten, het andere jaar in zwart-geel gestreept en weer en dit jaar doen ze het weer heel anders met het ‘bliksemeffect’. 

Het meest iconische shirt uit de rijke historie is het felgele Nike-shirt van 1997. Het is absoluut niet het mooiste shirt dat de Duitsers ooit droegen, maar voor de fans wel het shirt met de grootste waarde. In dat trikot wonnen zij namelijk in 1997 de Champions League door in de finale in München te winnen van Juventus. 

Hoe mooi of hoe lelijk sommige Dortmund-shirts ook zijn. Een beetje voetballiefhebber hoort er minimaal eentje in de kast te hebben liggen. En voor die liefhebbers hebben we goed nieuws; Mystery United heeft namelijk Dortmund-shirts in de collectie. Dus wie weet hangt er binnenkort wel een prachtig zwart-geel exemplaar in jouw kast!

Shop HIER jouw mystery shirt!